Vår hållbarhets-
vision

Convini bidrar till ett hållbart samhälle genom att vara det ledande hållbara företaget på marknaden för innovativa mat- och dryckeslösningar på arbetsplatser

HÅLLBARHET

Convinis hållbarhets-
arbete

Ända sedan Anders Enqvist grundade Convini för snart 30 år sedan har långsiktighet varit en huvudprincip i bolaget. Tillsammans bygger vi ett fantastiskt företag som ska bidra med positiv energi och välmående till människor i arbete för generationer framåt. Hållbart företagande har därför alltid präglat vårt arbetssätt.

Vi arbetar mot en cirkulär affärsmodell och vår ambition är att vara ledande inom hållbarhetsområdet i vår bransch. 

blue ring

Våra fokusområden

Vi utgår från FN:s globala mål

Vi utgår från de 17 globala målen för hållbar utveckling, som togs fram av FN 2015. Av de 17 målen har vi valt ut fem som är särskilt viktiga för oss och vår verksamhet. Läs mer om FN:s globala mål

Vår hållbarhetsrapport

I vår hållbarhetsrapport vill vi presentera vad vi identifierat som våra största utmaningar, vad vi fokuserar på och vad vi uppnått under året.

Ladda ner senaste rapporten här:

Svenska 

English

Årets hållbara höjdpunkter

Convini jobbar brett och aktivt med hållbarhet. Vår syn på hållbarhet är att den har flera dimensioner som alla är viktiga: miljö, hälsa och välmående, mänskliga rättigheter och socialt ansvar, både internt och externt. Vi gör mätningar, sätter mål och tar små och stora steg för en hållbar framtid. När vi blickar tillbaka på 2022 kan vi stolt konstatera att våra åtgärder har gett fina resultat. Vårt totala klimatfotavtryck har minskat med 14% per omsatt SEK jämfört med föregående år. Scrolla gärna ner och läs om några av våra hållbarhetsprojekt. Eller ladda ner vår Hållbarhetsrapport 2022 för ännu mer läsning om vad vi gör och våra planer framåt.

blue ring
hållbarhetsprojekt

Det utmanande matsvinnet

Matsvinn är en stor utmaning för vårt samhälle, både lokalt och globalt. På Convini jobbar vi målmedvetet för att minska matsvinnet i vår verksamhet med 50% senast 2025. Detta gör vi genom noggranna driftrutiner och effektiv logistik. För att ytterligare minska matsvinnet samarbetar vi bl a med Matmissionen. Tillsammans räddade vi ca 50 000 produkter från att slängas! 

En grönare leverans

Vi fortsätter omställningen till en 100% eldriven fordonsflotta. Ett intensivt utvecklingsprojekt har pågått för att få fram eldrivna leveransfordon som klarar våra krav på obruten kyl- och fryskedja. Här driver vi utvecklingen i branschen och är pionjärer inom området. De  fordon som ännu inte är eldrivna körs på HVO100. 

Mer klimatsmart sortiment

Ett hållbart sortiment är något som både vi och våra kunder efterfrågar. Våra inköpare strävar efter att vi ska erbjuda fler maträtter med lågt klimatfotavtryck, ännu fler återvinningsbara förpackningar och större andel certifierat kaffe. Detta sker i en ständig dialog och samarbete med våra leverantörer.

Allt fler av våra konsumenter väljer produkter med lägre klimatfotavtryck. Toppen tycker vi! Vi ser även ett ökat intresse för certifierat kaffe. Vårt kaffesortiment är nu till 93% certifierat och vi nöjer oss inte med mindre än 100%. En tydlig trend är att allt fler väljer växtbaserade mjölkalternativ, till exempel av havre eller ärtor.  

blue ring

Hållbar utrustning - en självklarhet för oss

De kaffemaskiner, vattentorn, kylar och frysar som vi installerar är noggrant utvalda. Kaffemaskinerna går ner i energisparläge när de inte används och kylarna och frysarna i våra butiker har bästa energiklass. Att vi jobbar med utrustning med hög kvalitet och lång livslängd är en självklarhet. Det minskar riskerna för driftstopp och fel, och därmed färre servicebesök, färre miljöbelastande transporter och färre kassationer. Och nöjdare kunder! Sist men inte minst; vårt superkunniga teknikerteam jobbar både förebyggande och med re-cykling av utrustning för att maximera maskinernas livslängd. Under 2022 gav de nytt liv åt hela 494 maskiner – grymt bra!

Poppis att välja rätter med lågt klimatavtryck

För att hjälpa våra kunder att göra hållbara val har vi klimatmärkt alla maträtter efter deras koldioxidbelastning. Maträtterna är märkta med symboler i grönt, gult eller rött. Ju fler gröna rätter desto bättre för miljön! Märkningarna är enkla att söka på i Conviniappen och på convini.se.

Klimatmärkningen görs enligt WWFs One Planet Plate-metod. Under 2023 kommer vi att fortsätta klimatmärka ännu fler maträtter och produkter.

Missa inte denna grymma funktion i Conviniappen!

En liten del av allt vi gör

Vi är certifierade enligt ISO 9001 & 14001

93% av kaffet vi levererar är certifierat

Vi använder oss av förnybar el på alla kontor

Alla våra förmånsbilar är elbilar

Alla våra maträtter är klimatmärkta

Uppförandekod som ställer krav på våra leverantörer

Matsvinnet reduceras genom olika samarbeten

Vi källsorterar & återvinner, självklart!

Titta in på en schysst kopp kaffe! ☕

Vi finns här och hjälper dig gärna vidare till bästa tänkbara (och hållbara) lösning för just din arbetsplats. Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig!

yellow ring